You are currently viewing Templeman Library

Templeman Library

The refurbishment and extension of the 1960s Templeman Library at the University of Kent is designed to accommodate a growing student population.

The Templeman Library, named after its founding Vice Chancellor Geoffrey Templeman, sits at the centre of the University of Kent’s original Canterbury campus layout. Before the being extended in the 1980s, the original library accommodation was deemed unfit by the university to meet the needs of a growing campus. The original floorplan clashed with the circulation of students and a lack of connectivity between different campus buildings. The insulation and glazing were also inadequate.

In 1996 a small cubic brick block was added to the end of the east wing, which both aesthetically and in terms of performance left a lot to be desired.

Twenty years later and Templeman Library received another, more holistic makeover. Penoyre & Prasad led an extensive consultation with staff and students to design 1,800 individual, pair and group study areas. There was also additional requirements for specialist spaces such as a new archive, which needed to be designed to control temperature and moisture.

The result is a coherent building internally and externally. A set of interior spaces are combined to clearly support students’ comfort and needs, through the meticulous control of aspects of air flow, light, heat, and sound.

“ The Templeman library was the most impressive building on campus when the university was established in the 1960s, and it is fitting that as the university celebrates its 50th anniversary we should have transformed the library. The 21st century updated and refreshed Templeman Library has moved very significantly with the times to become an impressive, modern building, containing services and facilities that are equally modern, impressive and important to its current and prospective users. ”
John Sotillo
Director of Information Services - University of Kent

HOME TO OVER ONE MILLION BOOKS

Templeman Library is now the largest in Kent; used by 9,000 people every day. It homes a collection of more than one million books and journals. The refurbishment and extension bring together a variety of reader spaces, versatile collection and exhibition space, and a distinctive resin clad 250 seat lecture theatre.

Information source: Penoyre & Prasad

Location: Canterbury, Kent
Construction cost: £20.1m
Client: University of Kent

Architect: Penoyre & Prasad
Structural engineer: Price & Myers
Main contractor: Kier

CCN PROJECT SPEC

Project Managers: Andy Fahy / Angelo Maracci

CCN supplied 137 doorsets.

Mix Paint Veneer Black Walnut and Laminate faced severe duty doorsets to FD60s
26 sidelights
50 stand alone screens

Leave a Reply